WeekendWarriors

Tartós teszt: TomTom Runner 3

2018. július 19. 19:26 - WeekendWarrior

2017. októbere óta használom a címben is szereplő TomTom márkájú multi-sport órát. A tesztet először azzal kezdeném miért esett a választásom kimondottan erre a típusra, hiszen a sportórák piaca kimondottan széles. Álláspontom szerint kimondottan sok gyártó annál és több fajta termékkel van jelen a piacon.

20180719_172311.jpg

2017-ben ment tönkre az addig használt Alcatel OneTouch típusú okosórám, amelyet nagyjából másfél évig használtam. Ezen idő alatt vált számomra világossá, hogy nincsen szükségem ilyen értelemben vett okosórára. Nem fogok az órán hívást fogadni,  sem üzenetet, sem twitteket olvasni. Azonban a kijelzője miatt gyakran kellett tölteni a készüléket, amit nagyon nem szerettem.

Számomra egyértelmű volt, hogy olyan órát szeretnék, amit nem kell gyakran tölteni, kibírja 1 vagy akár 2 hétig is, egy töltéssel. Továbbá nincsen szükségem üzenetolvasásra, appokra és különböző fancy cuccokra, inkább sportoláshoz használnám és aktivitás mérőnek.

Az óra kiválasztásában nálam is fontos szerepet játszott az ár, a Runner 3-as alapverzióját kicsivel több mint 40 ezer Ft-ért lehet az itthoni üzletekben megvásárolni. Míg a hasonló tudású Garmin Forerunner 35 nagyjából 20 ezer Ft-al kerül ennél többe. Ugyanakkor megjegyezném, hogy a Runner 3-nak is vannak drágább verzió, amik beépített pulzusmérővel, illetve zenehallgatásra használható háttértárolóval rendelkeznek. Szerintem ezek a drágább típusok nem érik meg az árukat legalábbis az én felhasználási módjaim mellett biztosan.

A legtöbb csuklós pulzusmérőről elmondhatjuk, hogy pontatlanok. Egy klasszikus mellkaspántos pulzusmérés  pontosabb adatokat ad és nem meríti tovább az órában található akkumulátort. A zenehallgatás szerintem egy teljesen felesleges funkció egy órába, főleg arra tekintettel, hogy évek óta Spotify-t használok zenehallgatásra. Szóval számomra ezek a funkciók egyáltalán nem voltak fontosak, nyugodt szívvel tudtam róluk lemondani.

Amit mindenképpen szerettem volna az órába, az nem más, mint a kerékpáros felhasználás és a gpx file kezelés, ezeket a Runner 3 pedig tudja. Elég bőlére eresztett bevezetés után, ideje a saját tapasztalataimról is ejteni pár szót.

Kijelző és akku idő:

Nálam egy óra esetében az egyik legfontosabb szempont a láthatósága, szeretem hogyha ránézek akkor pontosan látom az adatokat. Ne kelljen kapcsolgatni, nyomkodni, forgatni ahhoz, hogy megtudhassam a pontos időt. Ebben a Runner 3 nagyon jó, szép nagyok rajta a számok, amelyek folyamatosan látszódnak. A kijelzője transzreflektív, a megoldás lényege, hogy minél jobban éri a fény a kijelzőt annál jobban látható a rajta lévő információ. Velem még soha nem fordul elő olyan a használata közben, hogy az erős napsütés miatt ne tudtam volna elolvasni. Sőt kerékpározás közben, nagyjából 1 méteres távolságból is jól olvashatóak rajta az adatok.

Ez a funkció papíron jól hangzik és a gyakorlatban is jó, csak sötétben nem vesszük sok hasznát. Ezért az óra rendelkezik háttérvilágítás funkcióval is. Ezt az óra menüjében külön tudjuk beállítani, így adott esetben a felhasználás során végig megy a kékes háttérfény. Ezt múlt novemberben próbálgattam bringázás közben és azt kell hogy mondjam, az kijelző olvashatósága megmaradt. Azonban az akkumulátor felhasználási idejét drasztikusan visszanyesi. Nagyjából 2 órás felhasználást bír a Runner 3 folyamatos háttérvilágítás mellett, ami nem sok. Valamint ezt a szerintem szűkös időintervallumot tovább csökkenti a hideg külső hőmérséklet. Nagyobb hidegben nekem sikerült kikapcsolásig merítenem az órát, nagyjából másfél óra használat mellett.

Normális viszonyok között, azaz háttérvilágítás nélkül 5 és 35 fok közötti hőmérsékleten nagyon jól teljesít az óra. Igazából nem tudom pontosan megmondani, hogy mennyi ilyen felhasználás mellett az üzemideje, mivel soha nem sikerült még lemerítenem. Gyakran megyek vele 2-3 órás köröket + előtte napokig használom töltés nélkül. Mindezek után is kb. az akkumulátoridő fele áll a rendelkezésemre. Szóval rendes körülmények között nagyon sokáig bírja az óra.

Amennyiben nem sportolunk az órával csupán hétköznapi óraként használjuk, úgy nagyjából 2 hetet bír  töltés nélkül. Ez szerintem igen jónak mondható, főleg az okosórákhoz viszonyítva. Viszont én azt figyeltem meg, hogy ha ritkán töltöm az órát, akkor elkezd késni. Nem túl sokat, csupán 1-2 percet, de ebből azt szűrtem le, hogy hetente legalább 1 szinkronizációra szüksége van a készüléknek.

Sportfunkciók, Strava szinkronizáció:

Igazából a sport funkciók közül bővebben csak a kerékpáros és futó módról tudok beszélni, a többit kizárólag egyszer-egyszer használtam. A futó és a kerékpáros funkciók kapcsán a megjelenítendő adatok sok esetben azonosak: pillanatnyi sebesség, átlagsebesség, megtett táv, pulzusszám, pulzus zóna. Az órán található joystickal tudunk lépni sportolás közben az egyes adatok között.

Használat közben mindig látjuk az egyik fő értéket (pl. pulzus, vagy sebesség) alatta pedig látjuk az eltelt időt és a megtett távot. Térképnézetben is ez a hármas adatkijelzés marad meg, vagyis látjuk a térképrészletet, az eltelt időt és a megtett távot.

Lehetőségünk van a mérést menet közben leállítani és pl. visszanézni az eddigi adatainkat. Ilyenkor ha használunk pulzusmérőt, akkor az óra jelzi is, hogy mennyire volt hatékony a pihenés, vagyis sikerült-e megfelelően csökkenteni a pulzusunkat. Ilyenkor megkapjuk a poor recovery, fair recovery ill. good recovery visszajelzéseket is. Fontos kiemelni, hogy szünet közben, illetve sportolás után is vissza tudunk nézni bizonyos adatokat az órában, ám ezek eléggé limitáltak.

Sportolás után pedig lehetőségünk van szinkronizálni a TomTom saját applikációjával, amely PC-n, ill. okostelefonon is fut. Az appban azután módunkban áll az adatok részletes elemzésére. Külön grafikán látjuk a pulzusra és a sebességre vonatkozó adatokat, kiírja a legalacsonyabb, legmagasabb, valamint az átlagos pulzusszámot is. Továbbá az app a felhasználói bázisból is merít adatokat, így ad egyfajta viszonyítási alapot az összegyűjtött számainkhoz. Ilyen adatok pl. a veled egykorúak átlagsebessége, sportolási gyakorisága, megtett táv nagysága. Szerintem ez egy jópofa funkció, de nem szabad túlgondolni.

Érdemes kiemelni, hogy a TomTom appot és a Stravat össze lehet szinkronizálni, így elég kizárólag az órát használni sportolás közben. Az óra szinkronizálást követően minden adatot automatikusan feltölt Strava-ra is. Tehát nem szükséges más készüléket (pl. telefont használnunk), mivel minden adatot rögzít és automatikusan feltölt Stravara. Minden olyan adat (pl, szint, max sebesség, átlagsebesség), amelyet a Strava applikáció ismer, vagy rögzít azok a szinkronizálást követően feltöltésre kerülnek az adott tevékenységgel.

A  beépített gps fontos funkciója, hogy képes „csiganyálas” nézetben gpx file-okat, azaz térképeket kezelni. Amelyet 3 fajta nagyítási nézetben láthatunk, az egyik 100m-es, a másik kb. 1 km-es, a harmadikban pedig a teljes útvonalat látjuk. Gyakorlati tapasztalataim alapján az első nézetet (100m-t látsz előre) a legpraktikusabb, így mindig látom, hol és merre kell fordulni.

Ami eleinte furcsa volt, hogy nem csak a megtervezett útvonalat látom, hanem az általam megtettet is. Tehát, ha letérek az általam feltöltött ösvényről, akkor az óra szépen kirajzolja az eltérést. Így ha esetleg letérek, akkor még mindig lehetőségem van visszatérni az eredeti útvonalra. Valamint a teljes eddig megtett utat is rögzíti (azt is ami nem volt a gpx file része), mi több ki is jelzi térkép nézetben az óra. Tehát ha nagyon eltévednél, pontosan vissza tudsz menni a kiinduló pontba. Nekem ez nagy biztonságot jelent, mivel kizárja az elveszést.

Ami negatívuma a „csiganyálnak”, hogy nem látsz semmilyen magassági adatot. Tehát simán lehet, hogy olyan útvonalat terveztél be otthon, ami adott esetben pl. kerékpárral teljesíthetetlen. Ez azonban kizárható a megfelelően pontos tervezéssel.

Egyszerre 10 különböző útvonalat (trail-t) képes a készülék tárolni, ezek közül választhatjuk ki, hogy adott esetben melyiket kívánjuk teljesíteni. Azonban mérési szempontból negatívum, hogy megkezdett trail esetében, akkor tudunk egy másik áttérni, ha a mérést leállítjuk és indítunk egy újat a másik általunk folytatni kívánt nyomvonallal. Ilyenkor mentségére legyen az órának, hogy egyből felismeri hol vagyunk, vagyis ha a másik útvonalat felét már megtettük, akkor pontosan érzékeli, hogy mennyi a visszalévő út.

Kiegészítők:

Az órához lehetőség van pulzusmérős mellkaspánt csatolására is, ami Bluethooton keresztül küldi az adatokat a készülékre. A pánt 15 ezer forint körüli áron kapható, az itthoni boltokban. Én még nem tapasztaltam semmilyen problémát ezen a téren, nem fordult elő, hogy eldobta volna menet közben a jelet, vagy megszakadt volna. Azonban olyan sajnos többször is előfordult, hogy felvettem a mellkaspántot, de az órán nem kapcsoltam be a szenzort, így nem mértem semmit. De ez a saját mulasztásomnak tudható be. Érdekességként megjegyezném, hogy a mellkaspántról levehető a pulzusmérő szenzor és külön ki tudjuk mosni a pántot. Valamint én 9 hónapja a gyári elemmel használom a mérőt, ami szerintem elég jó.

Az általam használt másik kiegészítő a kerékpáros tartó, amit pár hete vásároltam 7 ezer Ft-ért. Ennek nagy előnye, hogy nagyon egyszerű felrakni a kormányra és nagyon biztosan tartja az óra egységet, valamint jól látható. Mivel a kerékpáros rögzítő egy külön egység, ezért az óra modult ki kell venni a műanyag szíjából és át kell rakni a kerékpáros tartóba. Ennek a pozitívuma, hogy nagyon stabilan rögzíti az órát, nem fordulhat elő, hogy kiesik belőle. Viszont mivel az egész szerkezet műanyagból ezért zörög, szerintem nagyon. Egy hosszabb lejtőzésnél kifejezetten zavaró, ahogy folyamatosan hallom a műanyag zörgést, holott látom, hogy nem fog szétesni. Ez nálam egy elég nagy negatív pont. Ugyanakkor nagyon jól látható minden adat a kijelzőn (főleg a feltöltött térképek) és egyszerűen tudok váltani a megjelenítendő adatok között, ezért a zörgés ellenére is maradni fog a tartó. Bár örülnék, ha ennek az orvoslására létezne valamilyen megoldás.

Nem konkrét kiegészítő, de máshova nem nagyon sorolható az óra szíja. Ennek a lényege, hogy maga az óraegység kivehető a szíjból és lehetőség van a szíjak cserélgetésére. Én ezt azonban nem feature-ként kategorizálnám hanem szükségként, mivel a pántok szarok. Erre egyszerűen nem tudok jobb szót, vagy kifejezést találni. Az én gyári óraszíjam 9 hónap alatt szakadt el, pedig nem kínoztam. Amazonon is elég sok kritika olvasható és fénykép látható a szíjakkal kapcsolatban, mivel nagyon rosszul bírják. A legnagyobb negatívum, hogy kizárólag műanyag szíj kapható hozzá, 11 ezer forintos horror áron a Magyar boltokban! Itt kiemelném, hogy a több anyagot tartalmazó kerékpáros tartó 7 ezer Ft. Amazonon nagyjából 3 ezer forintnak megfelelő valutáért lehet utángyártott szíjakat vásásrolni. Aki ilyen óra mellett dönt, annak javaslom, hogy a megvételt követően rendeljen legalább 2 szíjat tartalékba mert szüksége lesz rá és itthon rohadt drága.

20180719_182659.jpg

Összefoglaló:

A TomTom Runner 3 szerintem egy kimondottan jó óra, azonban messze nem tökéletes. Mindezek mellett úgy gondolom, hogy a hibái teljesen élhetőek ilyen ár mellett. Valószínűnek tartom, hogy egy 100 vagy 150 ezres Garmin sokkal jobb, csak hát jóval drágább is. Amire én vettem az órát, bringázáshoz, túrázgatáshoz, ahhoz tökéletes. Amatőrként valószínűleg még több adatot is kapok, mint amire adott esetben szükségem lenne.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://weekendwarriors.blog.hu/api/trackback/id/tr7514110013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása